ACADÈMIA MARIANA

7 octubre 2007
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CERTAMEN EN HONOR A LA MARE DE DÉU DELS SOCORS, PATRONA D’AGRAMUNT

CRÒNICA

La Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, que té com a missió bàsica honorar la Mare de Déu sota tots els aspectes possibles, especialment culturals, organitza cada any un certamen per glossar una advocació mariana. En el present any, s’havia escollit com a imatge elegida la “Mare de Déu dels Socors” venerada amb particular devoció per la Vila d’Agramunt, amb segles d’història, i ubicada dins l’església parroquial, joia de l’art romànic, apuntant ja cap al gòtic, reconeguda així per tots els tractats.

Doncs bé, deixant de banda aquests antecedents històrics i artístics, aquest any, els actes començaren a dos quarts de deu del matí, amb una Santa Missa presidida pel Bisbe Administrador Apostòlic de Lleida, Mons Javier Salinas, i concelebrada per Mons. Joan Enric Vives Sicília, Prelat d’Urgell i Copríncep d’Andorra, el Vicari General de Lleida, Mn. Joan Ramon Ezquerra; Mn. LLorenç Utgés, arxiprest d’Agramunt; Mn. Salvador Gené, Director de l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, i per Mn. Ignasi Navarri Benet, Canceller- Secretari General del Bisbat d’Urgell.

En la seva homilia Mons Vives, glossà magistralment la figura de Maria, signe d’unió indeleble entre tots els fills, superant barreres siguin quines siguin, camí fidel que ens porta a Jesús i a prendre com a propi la tasca de l’Església i l’atenció als problemes que avui sofreixen homes i dones d’aquest món.

Féu una glossa molt bonica de la imatge i el significat de cada un dels seus elements. Al final de la seva homilia explicar breument el missatge engrescador que han fet els bisbes de la Tarraconse i Província Eclesiàstica de Barcelona, titulat “Creure en l’Evangeli i anunciar-lo amb nou ardor”.

L’harmonització de l’acte va córrer a càrrec de la “Coral d’Agramunt”, dirigida per Dolors Ricart.

Assistiren a la celebració l’Alcalde de Lleida, Àngel Ros, i Sra., l’Alcalde d’Agramunt, Sr. Padullés, i Sra., el Subdelegat del Govern Central a Lleida, Sr. Flores, i diversos regidors d’ambdues localitats, Lleida i Agramunt. La capella s’omplí de gom a gom, com també el teatre de l’Acadèmia Mariana, des d’on es pogé seguir perfectament la cerimònia, a través d’un circuït tancat de televisió.

Certamen en honor de la Mare de Déu dels Socors, patrona d’Agramunt

Després de la celebració de l’Eucaristia a la capella de la patrona de Lleida, la Verge Blanca, i a les 11 del matí, la sala principal de l’Auditori Enric Granados fou l’escenari per al Certamen Literari en honor de la Mare de Déu dels Socors, Patrona d’Agramunt, localitat que es féu present en aquests esdeveniments, ja que a part de molts vehicles particulars i de l’assistència de molts lleidatans vinculats amb aquella bonica població del Sió, varen venir expressament tres autocars.

La Presidència de l’acte estava formada per Mons. Javier Salinas, Bisbe Administrador Apostòlic de Llieda, Mons. Joan Enric Vives, Bisbe d’Urgell, la Sra. Miriam Díez, “Mantenidora” del certamen d’aquest any, Sr. Àngel Ros, Alcalde de Lleida, Sr. Jaume Gilabert, President de la Diputació de Lleida, Sr. Antoni Llevot, Delegat del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, Sr. Mateu Padullés, Alcalde d’Agramunt i el Rector de la parròquia, Mn. Llorenç Utgés. .

L’acte s’inicià amb un meravellós concert de la Banda Municipal de Lleida, i a continuació començà pròpiament el certamen amb la intervenció de la mantenidora Sra. Miriam Díez Bosch, periodista i teòloga que viu a Roma, on ensenya periodisme i opinió pública a la Universitat Pontifícia Gregoriana, a més de col·laborar amb l’Agència Internacional de Notícies Zenit, un mitjà de comunicació que arriba diàriament a mig milió de persones via web; l’any 2006 fou guardonada amb la flor natural en aquest mateix certamen, i que enguany ha desenvolupat el seu parlament com a mantenidora del certamen, dedicant-lo a la figura de Maria en relació amb l’Església i la comunicació de la Fe.

A continuació, Maricarmen Sabador, periodista també i molt coneguda a Lleida, actuant com a membre de la Junta de l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, llegí el veredicte del Jurat, de data divuit del proppassat mes de setembre, atorgant els guardons corresponents al certamen d’enguany en honor de la Mare de Déu dels Socors de la Vila d’Agramunt, lliurant-se tot seguit els premis.

Cadascun dels guardonats recollí de mans dels diversos membres de la presidència el guardó corresponent. El públic assistent premià amb aplaudiments els autors, singularment la “Flor natural”, pel poeta Sr. Rodrigo Larios, i els altres autors, Sra. Carme Raich, Sra.Agnès Escolà, Sr. Albert Pera, Sr. Manuel Pal, Sr. Jaume-Marc Torrent, i Sra. Paca Guerrero, destacant-se a més a més, el guardonat amb el primer premi de prosa, Sr. Joan Puig Ribera, pel seu article publicat a la secció Opinió de la revista “Sió”.

A continuació intervingueren les autoritats que presidien el certamen, pronunciant sengles paraules, el Sr. Padullès, el Sr. Jaume Gilabert, el Sr. Àngel Ros, tots ells fent referència a la importància d’aquest acte, que any rere any assoleix un alt nivell en el món cultural. L’acte es finalitzà amb les paraules de Mons. Salinas, que es mostrà molt content de poder estar en Lleida, en aquesta ocasió, i veure que tant la vila d’Agramunt, com la ciutat de Lleida, no solament es preocupen dels interessos materials, sinó que també tenen un caire espiritual que es dirigeix com a penyora de salvació a la Mare de Déu, al llarg dels segles que conformen la nostra història, amb una especial incidència cultural com és el cas de l’Acadèmia Mariana, recentment restaurada pel Bisbe emèrit Mons. Ciuraneta, tan estimat per tots nosaltres. Aquest sentit religiós del poble de Catalunya, ens dóna alegria i esperança en un món tantes vegades ple de temor i de foscor, en el qual solament la mirada vers Déu ens dóna confiança i la fe fonament de tota felicitat.

Un cop finalitzat l’acte, molts dels assistents es traslladaren a l’Hostal Condes de Urgel, on hi hagué un dinar de germanor, a la fi del qual s’anuncià que el certamen marià de l’any vinent, 2008, estarà dedicat a la Mare de Déu de l’Acadèmia, com a Patrona del Col·legi Episcopal “Verge de l’Acadèmia”, amb ocasió dels cinquanta anys de la seva fundació.

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn