El Dr. Joan Viñas i Salas ha estat recentment nomenat Director Acadèmic de la Pontifícia i Reial Acadèmia Mariana pel nostre bisbe Joan Piris. Joan Viñas és casat, pare de família i també avi. Catedràtic de Medicina i cirurgià a l’Hospital Arnau de Vilanova, fins fa poc ha estat el Rector de la Universitat de Lleida.
En primer lloc, Joan, enhorabona per aquest recent nomenament! L’Acadèmia Mariana és un referent cultural de la nostra ciutat. El proper 2012 celebrarà els 150 anys de la seva fundació. Què suposa per tu aquesta nova responsabilitat?
El Sr. Bisbe em va demanar de col·laborar amb l’Església de Lleida en aquesta responsabilitat de director acadèmic de l’Acadèmia Mariana. És una istitució centenària, única Reial i Pontifícia al món, de les cinc que hi ha. Com diu el nomenament: per impulsar activitats de recerca, estudi i divulgació d’una mariologia inserida en el Concili Vaticà II. És una gran responsabilitat que agafo amb humilitat i actitud de servei.
Des de la seva restauració, l’Acadèmia Mariana està tornant a donar aixopluc a diverses activitats de la nostra Església Diocesana. Quin projecte tens de cara al futur? Se t’ha encomanat alguna missió especial?
L’Acadèmia Mariana va tenir molts anys d’esplendor. La restauració de l’edifici ha suposat que la diòcesis i tot Lleida disposi d’unes magnífiques instal·lacions. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya l’ha catalogat com a bé cultural.
La primera missió que el Sr. Bisbe i el seu Vicari General m’han demanat és col·laborar en la celebració del 150 aniversari de la seva fundació, que es commemora aquest any. Per això estem organitzant un simpòsium internacional, que estic segur tindrà gran ressò i serà útil per a l’evangelització. L’altre missió és procurar que l’Acadèmia actuï com les altres acadèmies de les ciències, lletres, medicina, etc., es a dir, com una institució complementària a la universitat, i així organitzi activitats científiques, culturals, etc., en coordinació amb el Institut Superior de Ciències Religioses.
En la història del nostre poble cristià, la Verge Maria ha estat una figura cabdal. L’Acadèmia té un fons bibliogràfic de tres mil volums dedicats a la seva persona. Avui s’hi continuen celebrant certàmens poètics al seu honor. Continuarà l’estudi i la recerca a l’entorn de la figura de Maria?
L’Acadèmia Mariana té una Junta amb persones que, durant molts anys i de manera voluntària, estan treballant amb gran devoció a la Verge Blanca de l’Acadèmia, patrona de Lleida. Mn. Gené n’ha estat el seu director durant més de 50 anys, ara director honorari. Ell segueix fortament compromès amb l’Acadèmia Mariana i, en el seu nomenament el Sr. Bisbe, li segueix encarregant la promoció dels certàmens marians, d’acord amb la direcció acadèmica. A Mn. Agelet, l’anterior director, el Sr. Bisbe li ha encarregat explícitament les activitats litúrgiques de l’Oratori i les pastorals. Estic segur que, entre tots, farem un bon equip.
Ciència i fe, cóm vius tu personalment aquestes dues dimensions en la teva vida?
Tant la ciència com la fe cerquen la veritat. Una, des de la vessant de l’experimentació i la intel·ligència racional i, l’altra, des de la vessant de l’espiritualitat i de l’Amor, un component essencial de l’ésser humà. Avui ja es parla de la“intel·ligència espiritual” com, en el seu temps, de la "intel·ligència emocional”. No només existeix la “intel·ligència racional”. Totes elles són intel·ligències -tenen una racionalitat- , són complementàries i cal conrear-les, si volem ser persones més humans i més felices. Jo procuro fer-ho i, no sols no hi ha contradiccions entre la fe i la ciència, sinó que ambdós creixen i es desenvolupen més quan cadascuna sap el seu paper. La medicina m’ha ajudat a unir la ciència i la humanitat, ciències socials i humanes, ciències experimentals i biològiques. És fàcil, desprès de conèixer Jesús, admirar-lo, estimar-lo i comprometre’s amb la seva lluita en favor de l’home i dona, de la seva humanització, de la justícia social, estant a favor dels més dèbils. La fe en Jesús dóna sentit a la meva vida!
Ets membre del Comitè d’Ètica Assistencial de l’Arnau i també estàs vinculat al Institut Borja de Bioètica. Quins són els principals debats ètics que avui tenim sobre la taula?
La recerca científica cal que s’orienti vers la nostra humanització i el bé comú. Hi ha el debat sobre la manipulació genètica, sobre si tot el que és possible investigar s’ha d’investigar, si la humanitat s’ha de rendir a la “tecnocràcia” dels científics. També, el debat sobre el començament i el final de la vida està molt viu i, ara, està sorgint el debat sobre la manera ètica fer sostenible la sanitat.
Una pregunta inevitable: com a metge, quina sortida veus a la situació sanitària?
Cal fer sostenible l’excel·lent sistema sanitari que tenim. Cal anar millorant-lo constantment. Per això, s’ha d’“esporgar” les seves ineficiències, estalviar on es pugui i reinvertir on calgui. Si es gasta més del que s’ingressa, es posa en perill el sistema. La vida no té preu, però té un cost. La “barra lliure” perquè no “pago jo”, sinó a través dels impostos, de manera genèrica, ens aboca a creure que no hi ha límits. Les industries multinacionals en viuen d’això. S’ha medicalitzat la vida i hi ha un excés de consum sanitari, com si la salut-benestar-felicitat ens l’hagués de “pagar l’Estat”. Hem de posar el malalt al centre dels nostres interessos i lluitar perquè hi hagi equitat d’accés a l’assistència sanitària, però tots hem de ser responsables de la nostra salut i de conservar el sistema.
Joan, ets el primer laic que assumeix la direcció acadèmica de l’Acadèmia Mariana. Creus que aquest fet té alguna significació?
L’Església és responsabilitat del Poble de Déu. Els laics no hem de ser còmodes i deixar sols al clero, exigint-los que ens donin un servei religiós. Tots en som corresponsables, cadascú en la seva tasca. La missió dels laics i el seu paper és molt important: tractar de seguir el millor possible el nostre Mestre Jesús, donar-lo a conèixer als demés, ajudant la nostre Església a ser evangelitzadora. El Sr. Bisbe i el Vicari General m’han demanat un servei en el que, crec, puc ajudar. Ho faig amb molt de gust; que resulta que sóc el primer laic, doncs és una major responsabilitat!
Alguna cosa que hagi quedat al tinter…
Animo tots els creients a involucrar-se en l’Església i a viure més coherentment l’Evangeli. Per part meva, amb les meves limitacions, faré el que pugui. Gràcies per l’entrevista.
Gracies a tu, Joan, i molt encert en aquest nou servei!
Carme Parellada
- Altres entrevistes àudiovisuals: