‘La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida’ és el títol del llibre que fou presentat la tarda del 6 de setembre, en un acte públic a l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.
L’autor Josep Estruch, és alhora el president de la Confraria i el treball és fruit de la tesina de la seva llicenciatura en Ciències Religioses a l’IREL. Comença amb un resum del context polític i eclesial durant l’etapa de fundació, construcció i consolidació de la Confraria i d’un esbós sobre les confraries i l’espiritualitat montserratina, per endinsar-se a continuació en els fets més destacats de la llarga trajectòria de la Confraria, que entronca amb la marcació dels fets culturals i religiosos lleidatans amb Montserrat.
La presentació del llibre la feu el director de la tesina l’historiador Manuel Lladonosa i el director de l’IREL Mn. Ramon Prat, acompanyats per la directora de l’IEI, Montse Macià; l’editor, Lluís Pagès i Jordi Curcó, historiador i periodista que ho feu en nom de la Confraria, agraint a totes les institucions el seu suport donat a l’edició: La Diputació que l’ha subvencionada, l’IEI i la Paeria que hi ha col·laborat.
Curcó emmarcà l’acte en la commemoració del 135 aniversari de la fundació de la Confraria i del 70 aniversari de la seva refundació l’any 1946, qualificant el llibre com: "bon regal d’aniversari".
L’historiador Manuel Lladonosa, va donar en la seva intervenció una veritable lliçó d’història del catolicisme a Catalunya i digué que el llibre revela la importància de les confraries en la vida de l’Església i que fer-ne història –"és una manera de veure un àmbit més del nostre passat tant religiós com civil"-.
El Dr. Ramon Prat en les seves paraules d’elogi de l’obra, es referí al llibre com un treball d’historicitat: "… Un testimoni més de la història com un lloc on es revela Déu". També es referí a l’esforç que ha fet l’Església per no perdre la història.
Tot seguit fou l’autor, qui amb un suport d’imatges, va presentar el llibre de la història de la Confraria i els seus esdeveniments més importants: "…que són –digué Estruch- el pal de paller del treball, alhora que descriu el context polític i eclesials dels moments més destacats de la Confraria des de mitjans del segle XIX fins avui".
Fou el nostre bisbe Salvador Giménez Valls, qui amb una breu intervenció va cloure la presentació, amb paraules d’elogi i reconeixement a la tasca de la Confraria per tal de conservar i promoure la devoció a la Mare de Déu de Montserrat entre els lleidatans.
L’acte tingué però un afegitó qualificat de "just i necessari", com fou el reconeixement a dos veterans confrares, la Teresina Llop i l’Amadeu Bonet, pel seu treball i dedicació. Tots dos reberen una fotografia emmarcada amb la imatge de la Mare de Déu de Montserrat que es venera en el cambril de l’altra de la Patrona a la Catedral de Lleida, de l’escultor Josep Camps i Arnau.
I com no podia ser d’una altra manera, l’acte va finalitzar amb el cant del Virolai, cantat pel nombrós públic que assistí a la presentació i que havia omplert de gom a gom l’Aula Magna de l’Institut d’Estudis Ilerdencs.