Mossèn Josep Maria Escolà va fundar l’Acadèmia Bibliogràfico-Mariana el 12 d’octubre de 1862, festa de la Mare de Déu del Pilar. La data de la festa fundacional es va conservar com a referència per a la celebració dels certamens marians, convocats ja des del primer any de vida de la institució..
El 24 de setembre de 1863 la Junta directiva va acordar celebrar el primer any de la fundació de l’Acadèmia Mariana amb una Missa cantada convidant als seus socis. Aquesta Missa votiva en honor de la Mare de Déu se celebraria cada any el diumenge següent al 12 d’octubre, per coincidir el dia de la seva fundació amb la festa de la Mare de Déu del Pilar. Endemés, des de 1864 el dia següent de la celebració de l’aniversari de la fundació es diria una Missa en sufragi pels socis difunts.
El Papa Pius XI va consagrar oficialment l’advocació de Nostra Senyora de l’Acadèmia-Bibliogràfico-Mariana concedint la inclusió del seu ofici i missa al calendari diocesà. Per un decret de la Sagrada Congregació de Ritus del 8 de març de 1923 es va fixar el dia 13 d’octubre, adoptant l’ofici festiu de la Solemnitat de la Immaculada Concepció de la Benaurada Verge Maria seguint el Breviari i Missal Romans amb sisena lliçó pròpia al res de Matines.⸠Aquest important document consagrà oficialment per part de la Santa Seu la nova advocació coneguda, des de 1867, amb el dolç títol de Nostra Senyora de l’Acadèmia. També s’atorgà la gràcia de poder celebrar tots els dissabtes Missa votiva de la Immaculada, coneguda amb el simpàtic nom de “Missa blava”.
La devoció creixent de Lleida a la Verge Blanca de l’Acadèmia va promoure que la patrona de l’Acadèmia Mariana esdevingués, anys més tard, la patrona de la ciutat. La iniciativa va sorgir arran de l’article publicat pel pare José Luján al diari La Mañana de l’11 de maig de 1944, coincidint amb la festa de Sant Anastasi. El recordat canonge lectoral de la catedral i rector del Seminari de Lleida manifestava la seva estranyesa pel fet que Lleida no tingués cap advocació mariana pròpia com a patrona.
El ressò de les seves paraules no es va fer esperar i el Bisbe Joan Villar va fer una crida a proposar Maria en la seva Immaculada Concepció sota el títol de l’Acadèmia com a patrona de la ciutat de Lleida. Un any després, elevà la petició formal al Papa, comptant amb l’adhesió de la Paeria i de tota la ciutat expressada a través de les seves entitats i corporacions.
El papa Pius XII va acollir la petició i el 5 de gener de 1946 va proclamar la Benaurada Verge Maria de la Immaculada Concepció, sota el títol hispà patrona de Lleida a perpetuïtat i en el mateix pla d’igualtat que sant Anastasi. Aquest és el text del Breu Apostòlic que va signar «per a perpetua memòria del fet:
El Breu Apostòlic no va arribar a Lleida fins el 13 d’octubre de 1948. El va portar des de Roma el prepòsit de la Congregació de l’Oratori de Barcelona. A primeres hores de la nit del mateix dia, festa litúrgica de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Mn. Jaume Bertrán i Manuel Portugués Hernando, secretari de l’Acadèmia Mariana i regidor de l’Ajuntament, el van lliurar al Bisbe Aurelio del Pino. La ciutat va celebrar la joiosa notícia els tres dies següents.
Des de la seva proclamació com a patrona de la ciutat de Lleida la festa litúrgica de la Mare de Déu de l’Acadèmia es va traslladar novament. Per disposició de la Santa Seu, formulada a petició del Bisbe del Pino, la festa es va traslladar al dia 2 d’octubre en benefici del seu esplendor, evitant una celebració consecutiva a la festa de la Mare de Déu del Pilar. A la vegada s’autoritzà l’addició de la referència al seu patronat a Lleida a la lliçó històrica de Matines. Des de 1949 aquest dia va ser festiu a Lleida fins el 1981, quan la Paeria va traslladar la segona festa local al 29 de setembre, festivitat de Sant Miquel, coincidint amb la Fira Agrària.
D’es d’aquest any, la ciutat celebrarà la festa de la seva patrona, la Verge Blanca de l’Acadèmia, el primer diumenge d’octubre.
Foto: La Verge Blanca de l’Acadèmia en la processó del trasllat des de la Catedral provisional (església de Sant Llorenç) fins l’Acadèmia Mariana, després dels actes de la celebració de la seva proclamació com a patrona de Lleida, el 17 d’octubre de 1948. © Fons Gómez Vidal. Arxiu fotogràfic de l’IEI.