2 octubre 2024
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE VERGE BLANCA DE L’ACADÈMIA AMB NOVA IL·LUMINACIÓ DEL SEU ORATORI

MONTSE MACIÀ EXPLICA LES PINTURES QUE DECOREN EL SOSTRE

El Tridu dedicat a la Patrona de Lleida Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha completat al migdia de la seva festa amb el res de l’Angelus seguit d’una eucaristia celebrada per Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori de la Verge Blanca. Tot contemplant la seva imatge venerada al retaule, Mn. Gerard n’ha destacat el cor de plata, fruit de la col·lecta dels lleidatans, els noms dels quals figuren al seu interior: “ens complau sentir que la Mare de Déu ens estima, ens consola i ajuda, i ens porta al seu cor, malgrat les petiteses que hi ha al nostre voltant.” En segon lloc, el capellà de l’Oratori ha ressaltat la blancor de la imatge  (la primitiva era de fusta blanca sense pintar), un tret que contrasta amb la brutícia i el mal del nostre món. “El Senyor ens demana tenir un cor net i bo -‘blanc’- i ser fidels al Senyor també en les coses petites.”

Al llarg del matí han vingut alumnes del col·legi Episcopal a pregar i cantar a la Verge Blanca, en el marc de la celebració de la diada que dedicada a la Verge Blanca, patrona també de l’escola. Alumnes i professors han resat a la Mare de Déu amb cants i li han ofrenat unes boniques flors fetes per ells.

Benedicció i inauguració de la nova il·luminació per a les pintures de l’Oratori

Previ a la celebració de la Missa solemne en honor de la Patrona, s’ha beneit i inaugurat la nova il·luminació de l’Oratori de l’Acadèmia Mariana, a càrrec del bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez Valls. L’acte de presentació de la nova il·luminació, que pretén posar en valor el conjunt pictòric de l’Oratori de l’Acadèmia Mariana, ha comptat amb les explicacions de Montserrat Macià, exdirectora del Museu Diocesà i de l’IEI i historiadora de l’art i l’assistència de l’alcalde Félix Larrosa, les regidores Violant Cervera, Antonieta Maller i el regidor Xavi Palau.

Macià ha explicat que l’autor d’aquest extraordinari conjunt pictòric de 300 metres quadrats de pintura mural al tremp, que orna les nou voltes de la capella neogòtic, fou el pintor paisatgista tortosí Manel Marqués i Carles, entre el 1870 i 1871. En elles el pintor va reproduir els elements singulars de las vida de la Mare de Déu i tots els seus símbols i dignitats. Aquesta singularitat i originalitat mariana, li ha valgut a l’Oratori el qualificatiu de “capella Sixtina de l’Art Marià”. Com a curiositat, ha dit que el pintor tortosí, que aleshores tenia 30 anys, tingué com a col·laborador a un jove de setze anys, el pintor Jaume Morera. Aquest li preparava a Marqués els colors de pintura i va demanar-li poder fer algun dels motius que ornarien l’Oratori. El pintor tortosí accedí i Morera va pintar a Judit, Maria, la germana de Moisès i Raquel, als timpans de la part lateral dreta de l’Oratori i que són avui per avui les primeres pintures que és coneixen del pintor Morera.

Missa solemne presidida pel bisbe Salvador

El Bisbe de Lleida Salvador Giménez Valls ha presidit la missa solemne dedicada a la Verge Blanca de l’Acadèmia, concelebrant amb Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori, Mn. Jaume Pedrós i Mn. Àngel Escales, i l’assistència d’Antoni Miquel diaca. El Petit Cor de la Catedral de Lleida ha acompanyat musicalment la celebració commemorativa del 75 aniversari de l’entronització de la imatge de la Patrona a l’Oratori de l’Acadèmia Mariana.

El Bisbe ha agraït el treball de la Junta de l’Acadèmia Mariana per promoure la devoció a la nostra patrona, a Montse Macià per l’explicació, i la presència de tots. “Proclamem la Paraula de Déu perquè ressoni en el nostre cor”, ha dit assenyalant els dos moments de la història de la Salvació que les lectures del dia mostraven: la Creació i el primer pecat, i el kairós o Redempció. I ha afegit que el tercer moment és l’actual, sentin-nos com a fills de Déu i acollint la Mare de Jesucrist, la Verge Blanca, com a patrona: “Un poble cristià que tingui la Verge Maria com a Patrona no perdrà mai  la figura del Crist en el centre de la seva vida. Tots junts hem de trobar les necessitats del nostre poble.” I ha elevat la petició al món sencer, especialment per la pau, la protecció de la família i la vida, les desigualtats sobretot de les dones, les migracions, les vocacions al ministeri sacerdotal, i que a tots ens ajudi a ser bons i millors cristians.”

Les celebracions han anat precedides pel res del Sant Rosari i han acabat amb el cant dels Goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia i la veneració a la imatge de la Patrona de Lleida: “Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat”.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn