ACADÈMIA MARIANA

2 octubre 2022
Categoria/es: Acadèmia Mariana

CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE LA VERGE BLANCA DE L’ACADÈMIA, PATRONA DE LLEIDA

 LA MISSA SOLEMNE HA ESTAT PRESIDIDA PER L’ARQUEBISBE D’URGELL I EL BISBE DE LLEIDA

La celebració de la Festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia s’ha iniciat amb una Missa solemne a l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia en honor de la Mare de Déu de Meritxell, Patrona del Principat d’Andorra, i de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de Lleida. L’ha presidit l’arquebisbe d’Urgell i copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives concelebrant amb el bisbe de Lleida, Mons. Salvador Giménez Valls. S’han unit a la concelebració el vicari episcopal de Pastoral Mn. Antoni Elvira, el Secretari general Mn. David Codina, el Capellà de l’Oratori Mn. Gerard Soler i Mn. Àngel Escales.

Hi han assistit l’Ambaixador d’Espanya a Andorra Àngel Ros, els regidors de l’Ajuntament Fèlix Larrosa, Cristina Morón i Maria Antònia Maller, el director honorari de l’Acadèmia Mariana Joan Viñas i la Junta encapçalada per la directora Yolanda Soria i socis, la directora del Col·legi Episcopal Verge Blanca de l’Acadèmia Antonieta Mateus, els guardonats del Certamen Literari i nombrosos fidels que s’han unit a la celebració que ha estat solemnitzada musicalment per la Coral Shalom dirigida per Albert Cabero.

A l’homilia l’Arquebisbe Joan-Enric ha glossat les lectures de la Paraula de Déu proclamades en la solemnitat de la Verge Blanca de l’Acadèmia subratllant el gran missatge de l’anunciació de l’àngel Gabriel a Maria, “la criatura humana més excelsa ja que gràcies al seu “sí” … ens ensenya que obeir Déu és font de llibertat i de goig.” També ha fet memòria de la fundació l’any 1862 de l’Acadèmia Bibliogràfico Mariana així com la declaració de la Mare de Déu de Meritxell com Patrona del Principat d’Andorra el 1914 pel Papa Pius X, a proposta del Consell General d’Andorra l’any 1873.

“Meritxell prové de Lux Meridiae, llum esclatant del migdia, ja que la Mare de Déu és la llum que il·lumina perquè ens porta el seu Fill Jesús”, ha dit l’Arquebisbe recordant la confiança del Poble andorrà en Maria quan el 1972 -enguany fa 50 anys- la nit del 8 al 9 de setembre, després d’haver-se celebrat la festivitat patronal, un incendi va destruir totalment el Santuari i va desaparèixer la Imatge estimada: “no es va deixar abatre, i va construir ràpidament un nou temple santuari, obra de l’arquitecte Ricard Bofill, l’any 1976.” Mons. Vives animà els fidels a imitar aquesta resiliència i “posar els ulls en la imatge de Santa Maria de Meritxell, que presenta Maria com Sedes Sapientiae amb l’ull diví en la seva corona, que té en el seu pit al nen Jesús sense corona i descalç, porta vestits nobles encara que calça esclops d’humil pagesa andorrana, i la seva mà dreta és desproporcionadament gran, estesa envers tot aquell que s’apropa a Ella amb devoció.”

Atrets per la popularment anomenada la “Mare de Déu dels Esclops”, acabada la Missa molts fidels s’han atansat al peu de l’altar per a contemplar la bonica imatge andorrana situada al costat de l’altar de la Verge Blanca de l’Acadèmia, abans de ser traslladada al Paranimf on tindria lloc el Certamen a la seva llaor. Mentrestant es cantaven els Goigs a la Patrona de Lleida, la música dels quals és de Mn. Jordi Miquel i Benavent, sacerdot d’Urgell.

A continuació, l’Arquebisbe Vives ha signat el Llibre d’Or de l’Acadèmia Mariana rebent com agraïment una bella imatge de la Verge Blanca de mans de la seva Directora Yolanda Soria Villalonga. Signaren també el llibre d’honor l’Ambaixador Àngel Ros i la Mantenidora del Certamen Montse Esquerda.

 

 

 

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn