El paranimf de l’Acadèmia Mariana ha acollit el primer diumenge d’octubre la 151ª edició del Certamen Marià celebrat en honor de la Mare de Déu de la Mercè, en commemoració del 800 aniversari de l’Orde de la Mercè, dins de les Festes de la Verge Blanca de l’Acadèmia.
Discurs de la Mantenidora Natàlia Méndez
La mantenidora del Certamen, Natàlia Méndez, ha posat en el centre de la seva intervenció "els vençuts, els pobres, els perduts", a partir de la seva experiència en el treball amb persones que pateixen aquestes situacions, "gent que aparentment ho té tot perdut, sense esperança, sense llibertat, sense possibilitat", ha dit. Méndez ha recordat que les constitucions de l’Orde de la Mercè "ens diuen que les noves formes de captivitat es donen allí on hi ha una situació social d’opressió degradant de la persona". També ha interpel·lat respecte a “la nostra llibertat i els nostres captiveris” i ha recordat que “la Mare de Déu ens allibera i ens mostra camins”.
L’exdirectora de la Fundació Arrels-Sant Ignasi i, actualment, coordinadora del SAER (Servei d’Atenció Espiritual i Religiosa) de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Lleida, ha recordat els seus 14 anys dedicats "al món d’exclosos, de pobres o rebutjats". Ha definit aquest col·lectiu com a "persones supervivents, amb històries personals trencades que tenien ànima de superherois". Méndez ha recalcat que el seu patiment "té arrels en una societat que no només no cuida els més febles sinó que els culpa i els hi nega les segones oportunitats".
Ha explicat que "a mesura que anava coneixent aquestes persones creixia la meva acollida incondicional cap a ells i la consciència de formar part d’unes estructures injustes que deixen massa gent als marges". En aquest sentit va recalcar que "les situacions de captivitat existeixen quan hi ha situacions socials que neixen de principis oposats a l’Evangeli". Tanmateix va recalcar que "nosaltres amb el llenguatge, amb el nostre fer, amb la societat on ens sentim còmodes, estem empresonant-ne d’altres".
La mantenidora ha destacat les idees de Víctor Frankl quan diu que "no som lliures de triar les circumstàncies en què vivim, però sí de triar l’actitud que elegim per viure-les". En aquest sentit ha afegit que "no podem acceptar tranquil·lament viure en una societat que normalitza oprimir, que normalitza excloure i que priva de la llibertat als seus membres més febles”. I ha explicat que "nosaltres privem de llibertat quan no ens posicionem en contra de la injustícia i en favor de la fraternitat". Ha afegit que "estem cridats a una llibertat profunda" i que de la "llibertat profunda de Maria va néixer un sí i, d’aquest sí joiós, va néixer Jesús".
Lliurament de premis
Després de la llarga ovació al discurs de la primera dona mantenidora del Certamen, ha tingut lloc lel lliurament de premis dels Jocs Florals dedicats a honorar la Mare de Déu de la Mercè, mentre la Secretària de l’Acadèmia Mariana, Blanca Roca, feia públic el veredicte del Jurat del Certamen que ha estat presidit per Teresa Maria Figuerola.
En la secció de treballs d’investigació el premi ha estat concedit a Josep Salvia Vidal, de Bellvís, amb l’obra ‘L’ordre de la Mercè o la salvació dels captius’. En aquesta categoria cal destacar la Menció d’Honor atorgada a Fra Joaquín Millán per l’obra ‘Pedro Nolasco me cuenta la historia de su olivo’.
En l’apartat de treballs poètics la Flor Natural ha estat per Ramón Molina Navarrete, de Úbeda (Jaén) per l’obra ‘Madre de Cristo, madre de Dios’. En aquesta categoria han estat guardonats amb Mencions d’Honor Francisco Jiménez Carretero, de Albacete, i Josep Roca Mas, de Vilafranca del Penedès.
També han estat premiats en l’apartat de poesia Maria Terrades, de Girona, i Ramon Gené, de Cervera. En la secció de treballs audiovisuals el premi ha estat per a Francisco Javier Salinas Sánchez, de Lleida, por l’obra ‘Madre del buen consejo, ruega por nosotros’.
Pel que fa a la categoria escolar, en el primer premi de la secció treball, reflexió i aprofundiment sobre el tema ‘Quan la joventut esdevé subjugada i sotmesa: la necessitat del perdó per arribar a la llibertat’, el primer premi ha estat per a Nina Cudós, i el segon per a Eva Szlifierz Criado, les dues del col·legi Mater Salvatoris
També en la categoria escolar en l’apartat treballs que parlin de "Què va passar quan ens vam perdonar?" el primer premi ha estat per a Maria Teresa Fraile Alonso, del col·legi Episcopal, el segon premi per a Elder Sopena del col·legi Mater Salvatoris i el tercer per a Emma Tost García, del col·legi Mare de Déu de Montserrat de Les Borges Blanques.
D’altra banda, el premi de la secció treballs que parlin de ‘I a mi, qui m’ajuda?’ el primer premi ha estat per a Ot Serrés Hernández, del Col·legi Episcopal, el segon per a Carla Aloy, del Col·legi Episcopal i el tercer per a Anna Franquesa del Col·legi Claver.
Parlaments de les autoritats, ofrena literària i concert de la Coral Sant Ramon
Els parlaments s’han iniciat amb la intervenció del diputat Paco Cerdà, que s’ha mostrat molt content de poder compartir un acte marià dedicat a la Mare de Déu de la Mercè, per la seva admiració i amistat amb els mercedaris. El Pare Provincial Juan José Galve ha agraït la dedicació del Certamen a la Mare de Déu de la Mercè, i ha destacat la tasca diària, silenciosa i anònima, dels mercedaris a les presons treballant amb els captius en pro de la societat. La directora de la Fundación Orden Mercedària, Núria Ortín, ha ressaltat la funció d’altaveu d’aquesta entitat amb la Mercè, ressaltant els tres pilars del seu treball: la prevenció, l’acompanyament a la presó i les llars d’acollida per quan surten de la presó.
El doctor Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana, s’ha referit als més de 150 anys de vida del Certamen Marià i la finalitat dels treballs que s’hi presenten, d’honorar Maria i fomentar la seva devoció perquè, com ella, el nostre Sí a Déu ens faci viure “una vida plena de sentit fins al traspàs”. També ha agraït la disponibilitat dels PP. Mercedaris, les excel·lents reflexions de la mantenidora sobre els exclosos de la societat, a la Diputació per fer possible la restauració de la Mare de Déu del Jardí, a Juan Luis Salinas “organitzador i ànima del Certamen” i a les institucions, patrocinadors i col·laboradors. La regidora Rosa Maria Salmeron s’ha referit a la i les aportacions de l’Acadèmia Mariana, transmissora de valors cristians i de la senzillesa i humilitat de Maria.
Finalment, el Bisbe Salvador ha ressaltat “la preocupació de l’Orde mercedària pels captius, la gent més pobra i el cor tendre que hem de tenir en favor dels nostres germans”. També ha insistit en la necessitat de fomentar la devoció a la nostra patrona i mostrar-nos als demés com va ser ella i d’alegrar-nos de tenir un centre difusor de la devoció a la Mare de Déu.
L’acte ha acabat amb la lectura de treballs premiats i la flor natural, així com l’ofrena literària a la Mare de Déu, amb la participació del P. Joaquín Millán i Josep-Maria Currià, amb l’acompanyament al piano d’Ona Palau. Tot seguit el públic assistent s’ha traslladat al teatre de l’Acadèmia Mariana per veure la projecció del video guanyador i escoltar el concert ofert per la Coral Sant Ramon, amb un repertori variat i amb peces populars amb harmonitzacions singulars.
- Video del Certamen (2h 914122)
- Madre del Buen Consejo, ruega por nosotros (Premi treball audiovisual)
- Notícia del Bisbat
- Més informació del Certamen dedicat a la Mare de Déu de la Mercè
- Tots els certàmens marians