EN HONOR DE LA MARE DE DÉU DE LES SOGUES
L’Acadèmia Mariana ha viscut una nova edició del Certamen Literari Marià, que enguany ha homenatjat a la Mare de Déu de les Sogues, patrona de Bellvís i de la Plana d’Urgell. Els actes s’han iniciat amb la celebració d’una solemne eucaristia presidida per Mons. Joan Piris, bisbe de Lleida, i concelebrada per Mons. Joan-Enric Vives, arquebisbe d’Urgell; Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori de la Mare de Déu de l’Acadèmia; Mn. Jesús Tarragona, director honorari de la delegació de patrimoni artístic i cultural; Mn. Josep Mª Aresté, rector de la parròquia de la Mare de Déu Assumpta de Bellvís, i d’altres sacerdots.
L’homilia de Mons. Joan Piris s’ha centrat en la paràbola proclamada dels vinyaters, i ens ha animat a estimar sempre la Mare de Déu. Ha posar de manifest el contrast existent entre el pla de Déu i la resposta humana, endcara que sempre és pobra i limitada, amb l’ajuda de Déu i de la seva gràcia fa que puguem perseverar en la fe. El bisbe de Lleida ha subratllat com a vegades Déu sembla que s’amagui i deixi a la humanitat sola perquè exerciti la seva pròpia responsabilitat i surti i vagi a treballar a la ‘vinya del Senyor’. “Déu ens ho ha donat tot i, encara que visquem com si Déu no existís, el seu projecte no fracassa, sinó que continua beneficiant a les noves generacions, sempre en el context de la passió i mort de Jesucrist.”
El bisbe Joan també ha tingut paraules de lloança a Maria en sintonia amb la festa celebrada. Així ha recordat com la vida de Maria està plena de contrastos, des del goig de l’Anunciació fins l’experiència de dolor al peu de la creu. “El fiat de Maria l’hauríem de demanar avui com a seguidors del Crist. Jesús ens diu “sense mi no podeu res”; Maria, figura i model de l’Església, ens diu: “Amb mi ho podeu tot”.
El cant dels goigs a la Verge Blanca de l’Acadèmia, amb lletra d’Antoni Fortuny i musicats pel prevere d’Urgell, Mn. Jordi Miquel han posat punt i final a l’eucaristia, mentre es procedia a besar la seva medalla.
A continuació ha tingut lloc l’acte literari del Certamen Marià, que ha estat presidit per Mons. Joan Piris, Mons. Joan-Enric Vives, i pel Dr. Joan Viñas, Director de l’Acadèmia Mariana, el Paer en Cap Sr. Àngel Ros i regidors de la Paeria, la representant de la Diputació, Antònia Pubill, el Director dels SSTT de Governació, Sr. Jordi Curcó; el representant de Caixabank, Sr. Enric Martí Desaigües; l’alcalde de Bellvís, Sr. Francesc Fabregat, i el president del Patronat de Mare de Déu de les Sogues, Joaquim Salvia.
El mantenidor del Certamen ha estat el catedràtic en lingüística matemàtica Dr. Sebastià Serrano. Ha començat el discurs parlant de la importància de la memòria episòdica (E. Tulving) que codifica experiències personals i permet la recuperació conscient d’episodis del nostre passat, en la construcció de la nostra identitat. Així ha recordat la protecció demanada a la Mare de Déu de les Sogues –i que li va ser concedida- quan de petit havia de fer un examen per ser becat. A partir d’aquesta anècdota ha explicat com la por i la necessitat de protecció són inherent a l’ésser humà, i com la patrona de Bellvís ha estat sempre protectora per al seu poble. En la segona part del seu parlament, el Dr. Serrano ha elogiat la poesia, imprescindible per a sobreviure i arribar fins al dia d’avui: “la poesia ha conservat la memòria i les emocions del avantpassats i ha estat un mitjà transmissor del coneixement i de generació de bellesa. A totes les empreses i llocs de treball hi hauria de ser present”, ha afegit.
El fill predilecte de Bellvís ha transmès la seva gran habilitat comunicativa a través de l’elogi a la Mare de Déu de les Sogues i de la poesia, factors de salut, protecció i felicitat. El seu parlament ha estat molt vivencial i en sintonia amb la doble realitat que ens aplegava al Paranimf de l’Acadèmia Mariana: la devoció a la patrona de la Plana d’Urgell i l’amor a la poesia a través del Certamen Literari.
Tot seguit s’ha procedit al lliurament de premis del certamen literari, d’acord amb l’acta amb el veredicte del jurat presidit pel Dr. Xavier Terrado, que ha llegit Maria Piedad Martín, secretària de l’Acadèmia Mariana. Com a novetat, enguany els guanyadors han llegit la seva obra amb l’acompanyament a la guitarra de Jordi Nicuesa. Aquest ha estat un moment molt dolç i brillant per la qualitat de les obres guardonades que, d’altra banda, han estat compartides amb la veu i presència de la majoria dels seus autors.
En aquesta edició s’ha nomenat amb el títol de ‘Mestre en Gai Saber’ al Sr. Manuel Terrín, guanyador per cinquena vegada de la Flor Natural del Certamen. “Queremos amarte más i mejor,/ queremos alabarte a moanos llenas /… Cataluña y el mundo te alaban con poesia / porque queremos tenerte / un amor profundo… / Queremos, flor de esperanza, amarte con sentimiento…"
Molt emotiva ha estat també la lectura de “Pairal”, de Lluís Coll Gilabert, títol que l’autor ha justificat en referència a la ‘fe pairal’ i a la coincidència de l’any de fundació de l’Acadèmia Mariana i la construcció del canal d’Urgell: “Mare de Déu de les Sogues, / protegiu l’Urgell, / sadolleu la terra eixuta / i traieu aquest flagell.”
Els parlaments de les autoritats han tingut un caràcter marià com a denominador comú: el Dr. Joan Viñas, director de l’Acadèmia Mariana, ha fet un elogi de la Mare. El bisbe Joan ha reivindicat la necessitat d’estendre la devoció a la patrona de Lleida: “Hi ha molt interès per tenir el tresor i poc interès per gaudir-ne”. El certamen infantil i juvenil és una de les grans fites que hi pot contribuir, així com la imatge de la Verge Blanca lliurada com a record per als guardonats.
Per la seva banda, l’Alcalde Sr. Àngel Ros s’ha compromès a promoure i recuperar entre els lleidatans la Verge Blanca de l’Acadèmia com a patrona de la ciutat, com a deure cívic i cristià: També ha felicitat als guardonats i els ha agraït posar els seus coneixements al servei de les advocacions marianes que tant ajuden al desenvolupament espiritual de la societat.
Després dels parlaments ha tingut lloc el concert de la Coral Espiga d’Or de Bellvís. Fundada el 1940 i dirigida actualment per Xavier Pons, la Coral bellvisenca ha portat al Certamen la tradició musical que amb tant d’esforç i amor procuren mantenir. A més de l’extraordinari acompanyament en la missa solemne, ha tingut cura de la cloenda de l’acte literari amb un original concert. La lluïda interpretació ha alternat un variat repertori de temes clàssics i moderns. Particularment emotiva ha estat la peça “Que tinguem sort”, de Lluis Llach -dedicada a l’escalador veí de Bellvís que el dia abans va perdre la vida al Pedraforca- i els Goigs a llaor de la Mare de Déu de les Sogues, on s’han unit les veus del nombrós públic assistent, majoritàriament bellvisencs, aimants fervents de la patrona de la Plana d’Urgell que es venera al seu poble.
L’Acadèmia Mariana agraeix de cor el suport institucional rebut per a fer possible el 147è Certamen Marià -en el 152è aniversari de la institució- a través de dotacions econòmiques i la participació als actes realitzats en honor de la Mare de Déu de l’Acadèmia. També l’excel•lent organització a cura del Sr. Juan Luis Salinas, i la col•laboració dels membres del jurat presidit pel Dr. Xavier Terrado, els presentadors de l’acte i dels joves voluntaris.
La Verge Blanca de l’Acadèmia i la Mare de Déu de les Sogues han presidit els actes religiós i literari, a l’Oratori i al Paranimf, respectivament. Aquests s’han quedat petits per la gran afluència de públic i s’ha habilitat el Teatre de l’Acadèmia Mariana on s’han pogut seguir els actes per circuït interior de televisió. La germanor d’ambdues advocacions a través del Certamen Literari Marià ha contribuït a fer més viva i actual la devoció a Maria de Natzaret, la nostra Mare del cel, i a fer més propera la presència de Jesús en la nostra vida.
- Vídeo del Certamen (21:41′)
- Galeria de fotos
- Parlaments
- Altres notícies
- Més informació del Certamen
- Tots els certàmens marians