ACADÈMIA MARIANA

26 març 2023
Categoria/es: Acadèmia Mariana

EL PREGÓ DEL DOCTOR JOAN VIÑAS OBRE LA SETMANA SANTA

 EL DIRECTOR HONORARI DE L’ACADÈMIA MARIANA HA RECORDAT LA VIDA DE JESÚS COM UNA LLUITA PER LA JUSTÍCIA SOCIAL I LA LLIBERTAT

El pregó de Setmana Santa ha tingut lloc el cinquè diumenge de Quaresma a la Seu Vella, i ha comptat amb el doctor Joan Viñas, metge, catedràtic de la Universitat de Lleida i director honorari de l’Acadèmia Mariana com a pregoner. La celebració s’ha iniciat amb la interpretació musical com a obertura de l’Agrupació de Tambors i Bombos de la Confraria de la Mare de Déu de la Mercè de Lleida. Després de la salutació del director del Secretariat, José Manuel Gómez, l’anterior pregoner, Jordi Curcó, ha passat el relleu al nou fent-ne una acurada presentació.

En el seu discurs per començar les festes de la setmana Santa, Viñas ha parlat de la transcendència de la vida, tant de la pròpia com de la Humanitat, que deixa testimoni en edificis com el del temple de la Seu Vella, però també en la memòria i en les històries explicades, com és el cas de la vida de Jesús. Ha recordat la vida de Jesús com una lluita per la justícia social i a favor dels pobres, malalts i marginats, a favor de la llibertat, de no estar sotmesos a la llei, ni als sacerdots i poderosos que s’aprofiten de la bona voluntat de la gent senzilla. En aquest sentit, ha remarcat valors com la coherència, la lluita contra la injustícia i la igualtat; tan presents en la figura de Jesús.

Viñas ha reivindicat el paper de la revolució contra el poder que divideix als humans perquè “posa barreres a través dels prejudicis contra aquells que tenen diferències amb nosaltres (ja sigui de color de la pell, de cultura, de creença o de preferències sexuals) però que, alhora, són els nostres iguals”. El pregoner ha explicat que “Jesús ens va donar a conèixer a Déu, Pare que estima a tothom per igual, sense discriminacions entre de rics o pobres, homes i dones” i que aquest va ser el motiu perquè l’acusessin injustament, condemnant-lo, torturant-lo i clavant-lo a la creu. També ha subratllat que els seus deixebles van passar “de senzills pescadors a adquirir la força de l’Esperit per difondre el missatge sanador i salvador de Jesús a tot el món, arribant fins a nosaltres”. I ha acabat el seu pregó fent una reflexió sobre la mort que “ens permet transcendir i és una porta d’entrada a l’infinit, com Jesús ens va ensenyar”.

El doctor Viñas ha finalitzat la seva intervenció agraint als confrares de les confraries que es mostrin de manera plàstica el patiment de Jesús, continuant una tradició centenària de pares a fills: “Ens ajuda a valorar l’esforç, el patiment amb sentit per la defensa dels principis, de la justícia social. No hi ha curtcircuits. Però no tot s’acaba en la mort, sinó que ressuscitem a un altra vida amb plenitud. Déu ens vol feliços i és l’amor el que ens hi fa: estimar i ser estimats, fins al traspàs a l’altra vida pn gaudirem de la plenitud de felicitat en contacte amb l’Amor. I ha acabat la seva intervenció convidant a la gent a anar a veure les processons.

La festa, coordinada pel Secretariat de Congregacions, Confraries i Germandats de la Diòcesi de Lleida, ha continuat amb l’escenificació del ball de la Moixiganga a càrrec de l’Esbart Dansaire Sícoris. Hi ha assistit el Bisbe Salvador i l’alcalde Miquel Pueyo que ha fet un breu discurs remarcant la fe com un valor pel progrés i el desenvolupament.

Compartir
Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn