70 ANYS PATRONA DE LLEIDA
La Verge Blanca de l’Acadèmia ha complert el 70è aniversari de la seva proclamació com a patrona de Lleida i la ciutat ho ha celebrat. Un Tridu de preparació per acompanyar Maria en la seva festa s’ha oficiat a l’Oratori de l’Acadèmia Mariana on es venera la seva imatge. El predicador ha estat Mn. Joaquim Blas, rector de la parròquia d’Almacelles i vicedegà de la Facultat Antoni Gaudí. El Bisbe de Lleida Mons. Salvador Giménez ha beneït la restauració del retaule de l’Oratori que ha estat promoguda per Mn. Gerard Soler, capellà de l’Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia amb els donatius d’institucions, empreses i fidels: ‘els seus noms figuren al Cor de plata de la Verge Blanca de l’Acadèmia units als que el 1950 van fer possible aquest cor que ara llueix la patrona de Lleida’. Un cor que expressa l’origen de la devoció de Lleida a la Verge Blanca de l’Acadèmia des de fa 150 anys.
La catedral ha acollit l’acte central de la commemoració una Eucaristia solemne dedicada a la Immaculada Concepció de l’Acadèmia, anunciada pel repic festiu de les campanes de la Seu Vella. L’ha presidit el Bisbe Salvador concelebrant amb el Cabildo i altres sacerdots. Hi ha assistit l’alcalde Sr. Àngel Ros i membres de la corporació municipal, el delegat de Govern a Lleida, Sr. Ramon Farré, el director de l’Acadèmia Mariana, Dr. Joan Viñas, i els membres de la comissió gestora i de l’anterior Junta de l’Acadèmia Mariana.
El Bisbe ha demanat a la Mare de Déu com a patrona nostra que ‘ens acompanyi per fer el bé a l’estil de Jesús i protegeixi en primer lloc els que tenen més necessitat.’ La Missa ha estat cantada pel Petit Cor, dirigit per Mn. Joaquim Mesalles i Lluis Climent a l’orgue. En acabar, han interpretat els Goigs de la Verge Blanca de l’Acadèmia mentre els lleidatans veneràvem la seva imatge que lluïa al presbiteri: ‘Ajudeu-nos Verge Blanca, guia i llum de la ciutat’. Les dues catedrals, consagrades a Maria, s’han unit a la celebració, i també el ball dels Gegants, fent que el ressò de la festa s’hagi sentit amb força a la ciutat.
La celebració ha culminat, a la tarda, amb el Certamen Marià, al Paranimf de l’Acadèmia Mariana. Ha estat dedicat a la Immaculada Jove, patrona de la pastoral de joves espanyola. L’obra de Sor Isabel Guerra, monja cistercenca del monestir de Santa Lucía de Saragossa, és una pintura digital que actualitza la iconografia de la Immaculada Concepció.
El P. Alexis Bueno sj ha estat el mantenidor del certamen amb una conferència que ens ha arribat al cor: ‘Una bellesa per salvar el món: Maria i el retorn dels fills a casa’. A través d’una relectura de la paràbola del Fill Pròdig des de la perspectiva de Maria de Natzaret, el sagrament de la tendresa de Déu, el sacerdot jesuïta ha presentat la figura de la Verge Maria com la bellesa humana que pot fer de pont entre Déu i els joves d’avui. I ha expressat el desig de descobrir la Mare de la Misericòrdia ‘imaginant una veritable xarxa de persones de tota raça, cultura i religió a la recerca de tants germans petits abatuts, humiliats, perduts fent renéixer l’esperança perduda i els convidaran a la festa que a casa des de sempre i per sempre han preparat el Pare i la Mare.’
La Flor Natural ha estat concedida a la Sra. Maria Assumpció Cornadó, del Vilosell, per la seva obra ‘Noia del poble’. Totes les obres premiades s’han llegit amb l’acompanyament al piano d’Emma Palau. També s’ha fet l’ofrena literària a Maria pels insignes poetes de Lleida, Joan Bellmunt i Jordi Pàmias, i de Maria Carme Sabador, amb un poema de Sor Isabel Guerra.
El teatre de l’Acadèmia Mariana ha estat l’escenari de la segona part del Certamen, amb la projecció de l’audiovisual guardonat, ‘Las obras espirituales de María’ dels germans Neus i Miquel Rosell, i un magnífic concert de la Coral Shalom, dirigida per Robert Faltus, que ha interpretat temes religiosos i cançons populars catalanes. El cant dels Goigs a la Mare de Déu de l’Acadèmia per part del públic unit a la coral ha posat punt i final a un certamen excepcional.
A través dels jocs florals, enguany es pretenia especialment atansar la Mare de Déu als joves d’avui. Per això la Delegació de Pastoral de Joves de Lleida ha organitzat una Vetlla de pregària a Maria la vigília de la festa de la Verge Blanca de l’Acadèmia. Al voltant de la Immaculada Jove s’han fet pregàries, ofrenes i cants a la Mare de Déu convidant els joves a mirar i a viure la vida amb l’esperança de la fe.
- El Col·legi Episcopal honora la Verge Blanca de l’Acadèmia
- Festes de Verge Blanca de l’Acadèmia, 2015
Guardonats al Certamen Marià i autoritats@mcs Bisbat de Lleida