S’HA FET UNA REPRODUCCIÓ DE LA TALLA QUE ES VA ENTREGAR A L’ARAGÓ
El 10 de març de 2021, obeint un mandat judicial, el Museu de Lleida va lliurar al Museu de Barbastro, 41 peces d’art del seu fons museístic reclamades per Aragó en el litigi d’art del Diocesà. Entre les peces, hi havia obres tant destacades com el frontal de Sant Vicenç de Tresserra, els retaules de Santaliestra i Villanueva de Sigena i la Mare de Déu de Saidí, de la segona mitat del segle XIV.
La talla, de pedra policromada, atribuïda a Bartomeu de Robió, autor del retaule gòtic de pedra de Sant Llorenç, era una de les obres més representatives i de més qualitat de la col·lecció d’escultura gòtica del Museu de Lleida.
Un any i gairebé dos mesos després, la Mare de Déu de Saidí ha tornat de nou al presbiteri de l’església de Sant Llorenç de Lleida, on havia estat dipositada i venerada pels fidels des de la dècada dels anys 70, tot i pertànyer al dipòsit dels fons d’art del Museu Diocesà de Lleida.
Però en aquesta ocasió, no ha estat la talla original la que ha retornat a Sant Llorenç, sinó un facsímil, una còpia fidedigna, realitzada per Aleix Barberà i Silvia Marín. Els autors, han emprat per aquesta reproducció la tècnica d’escanejar la talla en 3D, amb una impressora que ha estat dos mesos imprimint i modelant la imatge mitjançant ordenador fins arribar al resultat final. En la presentació de la imatge que tingué lloc la tarda del passat dissabte 14 de maig, l’autora de la policromia Sílvia Marin va explicar que una vegada feta la reproducció es va pintar en color pedra: “…després s’ha fet la policromia i una vegada feta aquesta ha calgut procedit a gastar la decoració, a fi i efecte d’imitar al màxima l’original, que té una policromia gastada pel pas del temps. S´ha fet una còpia, que no és notés que l’escultura no és l’original”.
Moments abans de la celebració de l’Eucaristia de benvinguda de la imatge, el bisbe de Lleida Salvador Giménez procedí a la seva benedicció, acompanyat per Mn. Francesc Xavier Jauset, rector de Sant Llorenç i Mn. Jaume Melcior, com a concelebrants. El bisbe Salvador felicità la parròquia per la iniciativa de recuperar la devoció i veneració a la Verge de Saidí: “Tant arrelada des de fa anys a aquest temple”. Així mateix, el rector agraí els autors de la reproducció el seu excel·lent treball i a tots els que ho han fet possible, destacant que la nova imatge ha estat sufragada pels feligresos i la mateixa parròquia.
Finalitzada la celebració, molts dels assistents pujaren fins el presbiteri per contemplar amb admiració la “nova” Mare de Déu de Saidí, que llueix de nou al presbiteri de l’esglèsia de Sant Llorenç, de la que no hagués hagut de marxar mai.
Jordi Curcó