Origen del Mes de Maig o de les flors
El maig és també conegut com “mes de les flors”, identificat amb la bellesa del renéixer de la natura quan la primavera està en el seu punt més àlgid i mostra els camps i jardins coberts d’un verd intens, i dels colors i les flaires de les flors.
Endemés, el maig és el mes marià per excel•lència des de l’edat mitjana en què va ser consagrat a la Mare de Déu per a retre culte a les virtuts i belleses de Maria. Possiblement aquest fet suposava la cristianització de les “Floralia” o Jocs Florals, festes paganes que els romans feien en honor de “Flora”, deessa de les flors i la primavera. Aquestes festes celebraven la renovació del cicle de la vida i tenien lloc des de finals d’abril fins a començaments de maig, mes que prenia el nom de “Maia” o Bona Dea, divinitat associada a la virginitat i la fertilitat femenina.
La consagració del Mes de Maig a la Mare de Déu
La primera notícia clara que es té de la consagració del mes de maig a la Mare de Déu ve d’Alfons Xè el Savi, rei de Castella i Lleó al segle XIII. Aquest rei joglar va associar en una de les seves “Cantigas a Maria” la bellesa de María a la del mes de maig.
El beat Enrique Suso, dominic alemany del segle XIV, tenia el costum de teixir corones de flors per oferir-les a la Mare de Déu el primer dia de maig. En la mateixa època, els joiers de París portaven a Notre Dame un ‘maig’, planta adornada amb pedres precioses.
Sant Felip Neri exhortava els joves del seu oratori romà a honorar Maria durant el mes de maig. El sant de l’alegria els ensenyava a fer obsequis a la Mare de Déu ornamentant amb flors el seu altar, resar i fer actes de virtut. Altres indicis d’un mes de maig marià es poden trobar també a “Mayo espiritual” (1652) del benedictí W. Seidl, i als cants marians que apareixen a Alemanya per al mes de maig.
Tres jesuïtes italians el segle XVIII són els veritables iniciadors i promotors del mes de maig: A. Dionisi, F. Lamonia i A. Muzzarelli. Recomanen que la vigília del primer de maig es faci a cada casa un altaret a Maria, adornat amb flors i llums; i que al llarg de tot el mes cada dia la família es reuneixi per pregar i venerar la Mare de Déu, abans de treure un paperet amb la virtut que haurien de practicar el dia següent. Dionisi ja ofereix la formula celebrativa que s’imposarà: meditació, exemple, floreta i jaculatòria.
El Beat P. Francesc Palau durant el seu confinament a Eivissa (1854-60) va promoure la renovació de la pietat mariana celebrant el Mes de Maig amb un devocionari molt peculiar que, a més d’ensenyar a glorificar a Maria ajudava a imitar les seves virtuts.
A poc a poc a el Mes de Maig s’ha convertit en una ocasió catequètica per aprofundir en la devoció a María, per a una revisió de la vida cristiana i la revitalització en la nostra fe.
El nostre Mes de Maig
L’any 1989 el Certamen Marià es va dedicar a les devocions marianes de Catalunya, amb ocasió de la celebració del mil•lenari. Fruit d’aquell certamen va néixer el llibre “Maria a Catalunya”, de l’etnògraf Joan Bellmunt i Figueras. A partir d’aquest estudi i durant el mes de maig, des d’aquesta plana web, l’Acadèmia Mariana farà un recorregut per les devocions marianes més populars de les comarques de ponent.
Al mateix temps difondrem el “Mes de Maria. Flores del mes de Mayo”, del Beat Francesc Palau, amb qui tan bona sintonia tingué Mossèn Josep Maria Escolà, fundador de l’Acadèmia Mariana.
Aquest serà el nostre Mes de Maig. TOT PER A MARIA