La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida va celebrar el 27 d’abril la festa de la Patrona de Catalunya, però amb un caire diferent a altres anys i sense l’acostumada participació multitudinària del lleidatans. Si bé la Confraria i davant l’estat d’alarma sanitària i l’obligat confinament de la ciutadania, havia suspès els actes programats en honor a la Patrona i traslladà la seva celebració al 8 de setembre, no va resignar-se del tot. Així, a les 11 del matí celebrà una Eucaristia des del confinament a l’altar de la Patrona a la Catedral, presidida pel consiliari Mn. Josep M. Escorihuela i concelebrada pel degà del capítol, Mn. Gerard Soler i el rector de la Catedral, Mn. Vicens Alfonso.
L’assistència fou reduïda amb solament deu persones i gairebé totes elles components de la junta directiva de la Confraria, que assistiren a la celebració amb mascaretes i respectant la distancia recomanada. Tot i aquesta mínima participació, les noves tecnologies molt actives en aquests dies de confinament, van fer el miracle que des dels seus domicilis unes 300 persones van poder seguir la Missa en directe, mitjançant la retransmissió per Facebook. Tanmateix Youtube ofereix un resum de la celebració, mercès a la gravació realitzada per JaumedeLleida.
Mn. Escorihuela en la seva homilia, va referir-se a l’emoció que sentia al celebrar la seva primera Missa com a consiliari en la festa de la Patrona i en les actuals circumstàncies. Alhora també, per haver-se revestit amb la casulla de la Confraria: “Que abans van portar Mn. Ramon Espasa, Mn. Mario Rodrigo i Mn. Xavier Batiste. Que em passi a mi la força espiritual que ells van tenir per acompanyar la valenta Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida i segons diuen a Montserrat, la millor de totes”. A la llum de la Paraula de Déu, convidà a pregar amb fidelitat i confiança a Maria: “La nostra vocació es estar al costat de la Mare de Déu, pregant. I la vocació de la Confraria és la de ser com Maria portadors de l’amor de Crist i portar Jesús als que tenim al costat, amb la nostra vida i també amb la paraula explicita”. Per cloure, qualificà com un consol haver pogut celebrar l’Eucaristia als peus de La Moreneta en el dia de la seva festa:“…i pel retrobament físic a l’entorn de la taula convocats per Maria”.
En la pregària dels fidels no faltà el record pels malalts de coronavirus i pels que han mort, entre ells un membre de la Confraria. També es pregà pels sanitaris, les forces de seguretat i per tots els col·lectius que treballen al servei dels ciutadans per a fer front a la pandèmia: “Que rebin el suport i agraïment de la societat”, es digué. Es pregà també pels que tenen en aquests moments responsabilitats polítiques: “…per a que sàpiguen prendre les decisions correctes en benefici del bé comú”.
La celebració va cloure amb el cant pasqual del Regina Coeli i es pujà tot seguit al cambril a venerar la Moreneta tot cantant el Virolai. En aquesta ocasió la veneració va fer-se mitjançant una lleu inclinació del cap, sense tocar ni besar la imatge.
Ja a la tarda i després de l’aplaudiment d’agraïment a tots aquells que lluiten per vèncer el Coronavirus i responent a la crida que havia fet la Confraria amb el lema “Lleida canta el Virolai”, molts ciutadans cantaren, interpretaren amb instruments musicals o el reproduïren amb megafonia des dels balcons i finestres dels seu domicilis, unint-se amb aquest gest simbòlic a la seva festa de la Patrona de Catalunya.
Jordi Curcó