Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico-Mariana
Institució Formativa del Bisbat de Lleida
- Estatuts
- Directora: Dra. Yolanda Soria Villalonga
- Responsable de litúrgia: Mn. Gerard Soler Quintillà
- Director emèrit: Dr. Joan Viñas Salas
- Contacte:
- telèfon: 973 266161
- adreça postal: C/ Acadèmia, 17 – 25002 LLEIDA
- plana web: http://www.academiamariana.com
- Oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia:
- matí: de 11 a 13 hores
- tarda: de 17 a 20 hores
- Arxiu – Biblioteca: dilluns de 17 a 19h (amb cita prèvia)
- Tríptic informatiu
- Campanya d’ampliació de socis
- Vídeo de l’Acadèmia Mariana (13:32′)
- Dimecres de 10 a 13 h (Sra. Francesca Agustí)
- En horari concertat, contactar al tf. 650 29 95 00
SALUTACIÓ DEL BISBE DE LLEIDA
Fa uns mesos hem viscut l’extraordinària celebració dels 150 anys de la Pontifícia i Reial Acadèmia Bibliogràfico-Mariana. Aquesta institució del Bisbat de Lleida és una de les més antigues, reconegudes i estimades de la ciutat.
Del gran desplegament d’activitats de la ‘Mariana’ i de la seva presència viva entre els lleidatans, ha estat el Certamen Marià la que ha mantingut una continuïtat gairebé permanent durant la llarga història d’aquesta honorable institució.
L’Acadèmia Mariana ha iniciat el segle XXI amb l’obra de remodelació i rehabilitació de la seva seu, un dels edificis més emblemàtics de la ciutat. Aquest gran esdeveniment, previ a la commemoració del 150è aniversari, ha permès cimentar les bases per promoure el vessant formatiu de la institució a nivell universitari, complementant el pla d’estudis de l’IREL, i també a nivell divulgatiu més general.
Aquest repte actual s’afronta amb les noves tecnologies. Agraïm a la Paeria la cessió d’un espai web des d’on la nova Acadèmia Mariana podrà contribuir a la missió evangelitzadora i formativa que té encomanades dins del pla pastoral del Bisbat.
Tant de bo que el Senyor vulgui beneir abundosament aquesta nova etapa de l’Acadèmia Mariana i que aquesta plana web contribueixi a generar ‘la necessària qualitat espiritual’ en tots els lleidatans, tenint com a referent humà i cristià Maria de Natzaret.
El vostre germà bisbe,
+ Joan Piris i Frígola
PRESENTACIÓ DEL DIRECTOR DE L’ACADÈMIA MARIANA
Esteu visitant la nova pàgina web de l’Acadèmia Mariana, una de les institucions més antigues de Lleida, la qual estrena una nova etapa. Es pretén aprofitar l’experiència de 150 anys d’existència des de la seva fundació el 1862 per Mn Josep Mª Escolà, el Sr. Josep Mensa i el Dr. Lluis Roca, i convertir la Institució en un element més Evangelitzador del Segle XXI, quan fa 50 anys de la celebració del Concili Vaticà II.
El Sr. Bisbe Joan Piris va aprovar i publicà el passat mes de maig els nous Estatuts i constituí una Comissió Gestora que la dirigirà el seu desenvolupament. En ells s’explicita la finalitat de la renovada Acadèmia Mariana: Promoure i impulsar la devoció a la Mare de Déu i la reflexió sobre el paper de la dona en l’Església, tenint a Maria com a referent humà i cristià, promoure activitats de recerca, estudi i divulgació de la Mariologia, cooperar amb l’Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL) com a seguiment de postgrau que correspon a les Acadèmies, estar units a la línia Pastoral de la Diòcesi, dur a terme activitats culturals i socioreligioses, literàries, com els certàmens Marians que sempre s’han realitzat i oferir una litúrgia i dinamització espiritual.
Us animo a passejar pel web per a conèixer les nostres activitats i la nostra seu, però és millor que vingueu a visitar-la, al carrer Acadèmia que li ha donat el nom, al tractar-se d’un edifici singular de Lleida, neoclàssic, una joia catalogada per la Generalitat de Catalunya. L’oratori de la Verge Blanca de l’Acadèmia, Patrona de la Ciutat, d’estil gòtic florentí, s’anomena “Capella Sixtina” pels 300 metres quadrats de pintures dedicades a la Verge Maria.
L’Acadèmia Mariana està al servei i oberta a totes les persones que tinguin curiositat i vulguin descobrir o aprofundir en la fe cristiana, celebrar-la i viure-la, tenint a Maria com a referent humà i cristià pel nostre temps, que ens acosta al seu Fill Jesús, tal i com estudiàvem en el simposi que l’any 2012 va tenir lloc en la commemoració dels 150 anys de la nostra institució.
Joan Viñas i Salas
Director