ESCULTURA DEL SEGLE XIV ORIGINÀRIA DEL PRIMITIU CONVENT MERCEDARI DE LLEIDA I RECUPERADA PER L’ACADÈMIA MARIANA
La Mare de Déu del Jardí és una magnífica talla en pedra policromada del segle XIV, obra del cercle del Mestre d’Anglesola procedent de l’Acadèmia Mariana de Lleida (1). Originària del primitiu convent mercedari de Lleida, el segon de Catalunya que hauria fundat sant Pere Nolasc el 1225, es va trobar en les obres de fonamentació de l’edifici de l’Acadèmia Mariana, l’any 1869.
Es coneguda amb el nom de Mare de Déu del Jardí, pel lloc de l’Acadèmia Mariana on estava ubicada. L’any 1924 es va col·locar al peu de l’escala imperial a fi d’evitar el seu deteriorament, fins que als anys seixanta del segle XX es va traslladar al magatzem del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal, on s’ha conservat fins al moment actual.
De 136 cm d’alçada, representa la Mare de Déu dempeus que sosté a la seua esquerra l’Infant Jesús amb un ocell a la mà, del qual només en resta una ala. Ambdues figures van abillades amb indumentària de l’època amb petits detalls i plecs que els hi atorguen un lleuger ritme. Originàriament estava situada damunt d’una peanya. Actualment es troba fragmentada i presenta pèrdues figuratives i pictòriques importants.
L’Acadèmia Mariana, amb l’anhel de recuperar aquesta esplèndida talla relacionada amb els orígens de la institució, ha demanat a la Diputació Provincial de Lleida subvencionar la restauració de la Mare de Déu del Jardí. Aquesta subvenció ha estat concedida i, el passat 24 de maig, l’escultura ha estat traslladada a les dependències del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya on està sent restaurada.
Amb la seva restauració, aquesta valuosa peça artística i històrica es reubicarà properament al lloc adient de l’Acadèmia Mariana, comptant amb el degut assessorament del Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal. El diumenge 7 d’octubre de 2018, a les 13h, està prevista la seva inauguració, coincidint amb el Certamen que se celebrarà el mateix dia, dedicat precisament a la Mare de Déu de la Mercè en els 800 anys de la fundació de l’Orde Mercedària.
(1((1) VELASCO GONZÀLEZ, Alberto. «Els apòstols de la desapareguda portalada gòtica de Santa Maria de Tàrrega». Urtx. Revista Cultural de l’Urgell, 23 (2009), p. 228-247. Prèviament l’escultura s’havia reproduït a MILLÁN RUBIO, Joaquín. El convento de la Merced de Lérida. 780 años de solidaridad. Reus: Instituto Histórico Padre Faustino Gazulla, 2005, p. 80.
Fotos: Imatge de la Mare de Déu i el Nen procedent de l’Acadèmia Mariana de Lleida (abans, al convent dels mercedaris de la ciutat), segle XIV. Conservada al Museu de Lleida: Diocesà i Comarcal. Actualment en procés de restauració al CRBMC.