La Confraria de la Mare de Déu de Montserrat de Lleida, per tal de commemorar el LXX Aniversari de la Romeria a Montserrat, va aplegar la tarda del divendres 19 de maig, en una concorreguda taula rodona celebrada a l’Institut d’Estudis Ilerdencs, al teòleg i director de l’IREL Mn. Ramon Prat i al monjo de Montserrat P. Joan Mª Mayol. El títol: "Romeria. Camí cap a on i per a què?", va marcar les dues interessants intervencions.
El president de la Confraria Josep Estruch que actuà de moderador, inicià l’acte recordant que el costum de pujar a Montserrat ja bé d’antic: "… Però va ser a partir de la fundació de la Confraria l’any 1881 que es va regularitzar. Fins a l’any 1947, les romeries a la Santa Muntanya eren organitzades per les parròquies o per les ordes religiosos però, a partir de la restauració de la Confraria l’any 1946, aquesta va erigir-se en capdavantera de les romeries a Montserrat i no ha deixat mai d’organitzar-les. Lleida sempre ha estat una ciutat molt montserratina", afirmà.
La primera intervenció fou la de Mn. Ramon Prat, que feu memòria d’una foto, de petit, que va ser feta quan es produí a Lleida el trasllat de la Mare de Déu de Montserrat de Sant Llorenç a la Catedral Nova: "La imatge fa memòria d’aquell acte important per la fe, la nostra cultura i llibertat.", asseverà. Amb aquesta recordança Mn. Prat es referí a la importància que ha tingut pels catalans i lleidatans la devoció a "la Moreneta" i en aquest sentit asseverà: "La Romeria lleidatana, sempre ha estat en la nostra experiència cristiana, un pont entre Lleida i la muntanya de Montserrat".
Tot seguit i responent a la pregunta, Romeria, Camí cap a on? Mn. Prat digué que el romiatge és una escola de fe cristiana, un camí cap a Crist, el veritable camí .. que amb el model senzill i alhora senyorial de Maria, esdevé un camí cap a les benaurances". El director de l’IREL va cloure la seva intervenció afermant: "En una societat tan secularitzada com l’actual, la Mare de Déu a través dels romiatges a Montserrat ha ajudat la nostra terra a mantenir la joia de Déu".
Continuà l’acte amb la intervenció del monjo de Montserrat P. Joan Mª Mayol, sagristà major de la basílica i coordinador de les Romeries a Montserrat. Va començar la seva intervenció referint-se als indrets de la cristiandat rellevants per ser llocs de pelegrinatge com Jerusalem a Terra Santa, Roma, Santiago i també Montserrat: "… On els cristians peregrinen per renovar la seva fe", digué.
El P. Mayol, va qualificar la santa muntanya com un santuari al qual es peregrina també per renovar la fe, ser evangelitzat i evangelitzar: "Montserrat, és el santuari del Magníficat, on el romer es troba amb Jesucrist". En aquest sentit el monjo montserratí digué que .." pujar a Montserrat és recuperar la fisonomia de cristians i reviure l’alegria d’apropar-se a Déu, augmentant la fe, l’esperança i la caritat tot eixamplant els lligams de la Pau i la fe cristiana".
L’acte va cloure amb la projecció d’un recull de fotografies antigues i actuals d’aquests 70 anys de Romeria. Imatges que ja havien estat protagonistes en un acte previ celebrat el proppassat 20 d’abril a l’Acadèmia Mariana de Lleida, sota el títol "70 anys de Romeries a Montserrat, records i vivència", i en el qual participaren Mn. Xavier Batiste, Teresina Llop, Maria Mercè Sarramona i Amadeu Bonet. Com en aquella ocasió, també la taula rodona va finalitzar amb el cant del Virolai, veritable himne de lloança dels romers montserratins i del poble de Catalunya a la seva Patrona.
Jordi Curcó